Informator broj 71

Postavljeno: 03. October 2011. Nema komentara

 Sadržaj 71. broja Informatora Udruženja kabinsko- letačkog osoblja Srbije:
Godišnja skupština UKLOS-a / Almanah stw/std JAT-a / Vesti iz aviosveta / Incidenti / Intervju sa Dragicom Milanocić-Leković, bivšom stw AGX-a / Izmene i dopune zakona o PIO

Pročitaj

Almanah

Postavljeno: 17. May 2011. 3 komentara

Na ovogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja UKLOS je promovisao ,,Almanah generacija stjuardesa i stjuarda JAT-a”.

Edicija je autentična i jedinstvena zbirka s 1830 fotografija stjuardesa i stjuarda nacionalne aviokompanije, počevši sa 1954.god., kao godinom začetka profesije stjuardesa/stjuarda. U atraktivnom programu su učešće uzeli članovi UKLOS-a u saradnji sa JAT Airways-om.

Temelji profesije

Ljiljana Semiz
Dragica Pavlović-Njanja, prva
stjuardesa JAT-a

Samo četiri meseca posle osnivanja “Jugoslovenskog Aerotransporta” (1-og aprila 1947. godine), u beogradskom listu “Politika” osvanuo je konkurs Glavne uprave civilnog vazdušnog saobraćaja kojim se traži “izvestan broj drugarica-drugova za službenike-letače na linijama vezanim za inostranstvo”. Među uslovima za prijem koje je trebalo zadovoljiti navedeno je poznavanje stranih jezika i starosna granica do 35 godina.
Po ovom oglasu primljeno je pet devojaka, među kojima je bila Dragica Pavlović, prva stjuardesa koja je poletela u JAT-ovim avionima

U to vreme nije bilo striktne podele poslova u današnjem smislu reči. Kadrovska služba raspoređivala je radnike JAT-a na poslove za koje je trenutno bilo najviše potrebe. To je verovatno i razlog što su nepouzdani podaci o tome koliko je domaćica i domaćina u tih prvih desetak godina letelo u JAT-ovim avionima. Zna se da ih je između 1956. i 1959. godine, kad su u flotu ušli savremeni “Konveri”, bilo 36.
Savremenici prvih JAT-ovih godina- i putnici i posade- danas se s nostalgijom sećaju ondašnjih letova. Posada je dobijala pojačanu hranu koja je u avione donošena u korpama. Od hleba i salame domaćice su u toku leta pripremale sendviče. Tako su usluživani putnici uz obavezne bombone i domaću rakiju.
Obuka stjuardesa i stjuarda, već je tada bila na zavidnom nivou. JAT-ovi inženjeri upoznavali su ih sa tehničkim karakteristikama i mogućnostima aviona, polagao se engleki jezik, red letenja i procedura spasavanja u slučaju nesreće.

Ljiljana Semiz
Ljiljana Semiz prvi
rukovodilac Službe
stw/std JAT-a, oformljene
1959. godine

Sa ulaskom “Karavela” u flotu JAT-a, broj domaćica i domaćina aviona naglo je porastao. Tako je 1966. godine, na primer, u godišnjem izveštaju zabeležen broj od 87 stjuardesa i stjuarda, a već sledeće njihov broj se popeo na 131. Potrebe kompanije za ovom vrstom kadra još su drastičnije početkom sedamdesetih, kad se flota naglo povećava većim brojem aviona DC-9 i prvim avionima za duge linije B-707. Krajem 1972. na platnom spisku kompanije već se nalazi blizu 300 domaćica i domaćina aviona, a 1974, skoro 400. Ovako nagli rast osoblja koje brine o putnicima za vreme leta uzrokovan je ne samo povećanjem flote, nego i veličinom letilica koje su primale sve više putnika. Sve do uvođenja “Konvera”, po jedan član kabinske posade po letu mogao je da obavi sav posao oko putnika. Na međunarodnim letovima u “Konverima”, prvi put se pojavljuju po dva člana kabinske posade. Mlazni avioni za kratke pruge, po međunarodnim propisima ne mogu obavljati putnički saobraćaj bez tri do petstjuardesa i stjuarda, a 282 putnika u DC-10 uvek prati po devet do jedanaest članova kabinske posade.
Širokotrupni, dugolinijski DC-10 ušao je u JAT-ovu flotu 1978. godine. U to vreme JAT je imao preko sedam stotina stalno zaposlenih stjuardesa i stjuarda, a njihov broj se u letnjim mesecima peo blizu 1.000.
Iako stjuardese i stjuardi imaju presudnu ulogu za formiranje povoljnog utiska o kompaniji putem pružanja usluga putnicima, to je ipak manje važan deo odgovornosti ove delatnosti. Njen glavni zadatak je briga o bezbednosti putnika na letu i spasavanje u slučaju udesa. U tom smislu jugoslovenskim stjuardesama i stjuardima priznat je 1979. godine status profesije.

Tekst preuzet iz knjige
Priča o Jugoslovenskom Aerotransportu


DC-3 – prvi avion u floti JAT-a

Informator broj 70

Postavljeno: 17. May 2011. Nema komentara

 Sadržaj 70. broja Informatora Udruženja kabinsko- letačkog osoblja Srbije:
Vesti iz avio sveta / Evropski propisi o beneficiranom radnom stažu / Incidenti / Stjuardese zlatnog doba / Intervju sa Markom Mrkšićem, std Montenegro Airlins-a

Pročitaj 

 Almanah generacija stjuardesa i stjuarda JAT-a

Edicija je autentična i jedinstvena zbirka s 1830 fotografija stjuardesa i stjuarda srpske nacionalne aviokompanije, počevši sa 1954. godine, kao godinom začetka profesije stjuardesa i stjuarda.

Detaljnije

 Sadržaj 74. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

Reč predsednice / 50-ti rođendan Udruženja pilota / Vesti iz avio sveta / Neprimereno ponašanje putnika / Vazduhoplovci u poseti Patrijaršiji / Letovi uz pomoć zvezda, Miobor Stošić / Incidenti

Pročitaj

 Sadržaj 73. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

UKLOS - Domaćin Slave vazduhoplovaca / Vesti iz aviosveta / Incidenti / Intervju sa Dianom Drobnjaković, stjuardesom Aviogenex-a / Nekad i sad, Miobor Stošić / Pismo iz Australije, Aleksandra Valda

Pročitaj

 Sadržaj 72. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

Vesti iz avio sveta / Problematika pregleda posada na našem matičnom aerodromu / Jedinstveni sindikat stw/stdvazduhoplova / Pismo iz penzije, Luminica Avramesku / Priručnik za prvu pomoć / Incidenti  /   Reagovanje    na    tekst   Davida
                                              Albaharija     „  Stari     pisac       i
                                              stjuardese”                                          

Pročitaj