Almanah

Postavljeno: 17. 05. 2011.

Na ovogodišnjoj manifestaciji Noć muzeja UKLOS je promovisao ,,Almanah generacija stjuardesa i stjuarda JAT-a”.

Edicija je autentična i jedinstvena zbirka s 1830 fotografija stjuardesa i stjuarda nacionalne aviokompanije, počevši sa 1954.god., kao godinom začetka profesije stjuardesa/stjuarda. U atraktivnom programu su učešće uzeli članovi UKLOS-a u saradnji sa JAT Airways-om.

Temelji profesije

Ljiljana Semiz
Dragica Pavlović-Njanja, prva
stjuardesa JAT-a

Samo četiri meseca posle osnivanja “Jugoslovenskog Aerotransporta” (1-og aprila 1947. godine), u beogradskom listu “Politika” osvanuo je konkurs Glavne uprave civilnog vazdušnog saobraćaja kojim se traži “izvestan broj drugarica-drugova za službenike-letače na linijama vezanim za inostranstvo”. Među uslovima za prijem koje je trebalo zadovoljiti navedeno je poznavanje stranih jezika i starosna granica do 35 godina.
Po ovom oglasu primljeno je pet devojaka, među kojima je bila Dragica Pavlović, prva stjuardesa koja je poletela u JAT-ovim avionima

U to vreme nije bilo striktne podele poslova u današnjem smislu reči. Kadrovska služba raspoređivala je radnike JAT-a na poslove za koje je trenutno bilo najviše potrebe. To je verovatno i razlog što su nepouzdani podaci o tome koliko je domaćica i domaćina u tih prvih desetak godina letelo u JAT-ovim avionima. Zna se da ih je između 1956. i 1959. godine, kad su u flotu ušli savremeni “Konveri”, bilo 36.
Savremenici prvih JAT-ovih godina- i putnici i posade- danas se s nostalgijom sećaju ondašnjih letova. Posada je dobijala pojačanu hranu koja je u avione donošena u korpama. Od hleba i salame domaćice su u toku leta pripremale sendviče. Tako su usluživani putnici uz obavezne bombone i domaću rakiju.
Obuka stjuardesa i stjuarda, već je tada bila na zavidnom nivou. JAT-ovi inženjeri upoznavali su ih sa tehničkim karakteristikama i mogućnostima aviona, polagao se engleki jezik, red letenja i procedura spasavanja u slučaju nesreće.

Ljiljana Semiz
Ljiljana Semiz prvi
rukovodilac Službe
stw/std JAT-a, oformljene
1959. godine

Sa ulaskom “Karavela” u flotu JAT-a, broj domaćica i domaćina aviona naglo je porastao. Tako je 1966. godine, na primer, u godišnjem izveštaju zabeležen broj od 87 stjuardesa i stjuarda, a već sledeće njihov broj se popeo na 131. Potrebe kompanije za ovom vrstom kadra još su drastičnije početkom sedamdesetih, kad se flota naglo povećava većim brojem aviona DC-9 i prvim avionima za duge linije B-707. Krajem 1972. na platnom spisku kompanije već se nalazi blizu 300 domaćica i domaćina aviona, a 1974, skoro 400. Ovako nagli rast osoblja koje brine o putnicima za vreme leta uzrokovan je ne samo povećanjem flote, nego i veličinom letilica koje su primale sve više putnika. Sve do uvođenja “Konvera”, po jedan član kabinske posade po letu mogao je da obavi sav posao oko putnika. Na međunarodnim letovima u “Konverima”, prvi put se pojavljuju po dva člana kabinske posade. Mlazni avioni za kratke pruge, po međunarodnim propisima ne mogu obavljati putnički saobraćaj bez tri do petstjuardesa i stjuarda, a 282 putnika u DC-10 uvek prati po devet do jedanaest članova kabinske posade.
Širokotrupni, dugolinijski DC-10 ušao je u JAT-ovu flotu 1978. godine. U to vreme JAT je imao preko sedam stotina stalno zaposlenih stjuardesa i stjuarda, a njihov broj se u letnjim mesecima peo blizu 1.000.
Iako stjuardese i stjuardi imaju presudnu ulogu za formiranje povoljnog utiska o kompaniji putem pružanja usluga putnicima, to je ipak manje važan deo odgovornosti ove delatnosti. Njen glavni zadatak je briga o bezbednosti putnika na letu i spasavanje u slučaju udesa. U tom smislu jugoslovenskim stjuardesama i stjuardima priznat je 1979. godine status profesije.

Tekst preuzet iz knjige
Priča o Jugoslovenskom Aerotransportu


DC-3 – prvi avion u floti JAT-a3 komentar za “Almanah”

 1. Snezana Bozic
  Jun 06, 2011
  Reply

  Drage kolege, kao bivsa sjuardesa JATa i sadasnja koleginica
  Lufthanse i Austriana odusevljena sam Almanahom. Imala sam prilike da ga vidim
  i prelistam i zelim da kupim svoj primerak. Gde, kada i kako mogu doci
  do njega? Puno pozdrava,
  Nena


  • YAFA
   Jul 07, 2011
   Reply

   Postovana koleginice Snezana, drago nam je da Vam se dopada Almanah. Moze se nabaviti u nasoj kancelariji u Uzun Mirkovoj 4/1 radnim danima od 10h do 15h. Donacija za knjigu je 800 din.

   Srdacan pozdrav,
   koleginice i kolege iz Udruzenja stw/d Srbije


 2. Daniel Panjevic
  Sep 26, 2012
  Reply

  Postovani,

  da li mogu, kao neko ko nije bio u letackoj strukturi u srbiji i ex-yu da isto dodjem do tog Almanahom, jer bi me veoma interesovalo, kao neko ko nije ziveo na ovom podneblju i nije imao kontakta sa ex-yu avijacijom.

  Srdacan pozdrav,

  Daniel PanjevicUpiši komentar: Almanah generacija stjuardesa i stjuarda JAT-a

Edicija je autentična i jedinstvena zbirka s 1830 fotografija stjuardesa i stjuarda srpske nacionalne aviokompanije, počevši sa 1954. godine, kao godinom začetka profesije stjuardesa i stjuarda.

Detaljnije

 Sadržaj 74. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

Reč predsednice / 50-ti rođendan Udruženja pilota / Vesti iz avio sveta / Neprimereno ponašanje putnika / Vazduhoplovci u poseti Patrijaršiji / Letovi uz pomoć zvezda, Miobor Stošić / Incidenti

Pročitaj

 Sadržaj 73. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

UKLOS - Domaćin Slave vazduhoplovaca / Vesti iz aviosveta / Incidenti / Intervju sa Dianom Drobnjaković, stjuardesom Aviogenex-a / Nekad i sad, Miobor Stošić / Pismo iz Australije, Aleksandra Valda

Pročitaj

 Sadržaj 72. broja Informatora Udruženja kabinsko-letačkog osoblja Srbije:

Vesti iz avio sveta / Problematika pregleda posada na našem matičnom aerodromu / Jedinstveni sindikat stw/stdvazduhoplova / Pismo iz penzije, Luminica Avramesku / Priručnik za prvu pomoć / Incidenti  /   Reagovanje    na    tekst   Davida
                                              Albaharija     „  Stari     pisac       i
                                              stjuardese”                                          

Pročitaj